Kondenzációs kazán kémény kiépítés, átalakítás

kondenzációs kazán tető kémény kép

Gyakorlatilag az elején kijelenthetjük: a fűtéskorszerűsítés, - legyen az egyszerűsített készülék csere, vagy gáztervezéssel együtt járó kondenzációs kazán csere – a teljes kiépítési költség tekintetében a legdrágább folyamat. Nehéz elfogadni továbbá azt is, hogy az évenkénti kéményseprői ellenőrzések hiányosságait pótolva a korábbi nyílt égésterű készülékeknél akár több százezer forintot is felemésztettek:

 • tisztító könyök

 • nem megfelelő szellőzés – szellőző berendezés beépítése

 • új nyílászárók cseréje után nem megfelelő friss levegő ellátás – szellőző nyílások beépítése

 • nem megfelelő égéstermék elvezető cső – kéménybélelés

 • tisztító nyílás hiánya

koncentrikus kondenzációs kémény cső A befektetett pénz és javítás azonban a kondenzációs kazánok cseréjénél nem, vagy csak minimálisan használható fel. Ebből sok félreértés született, mivel ügyfeleink jogosan gondolták, hogy ezen javítási munkák hosszú távú értéket jelentenek a kémény állapotát és korszerűségét szem előtt tartva.

Kondenzációs kazán alapvető különbsége a korábbi, nyílt égésterű készülékkel szemben, hogy az égéshez szükséges levegőt nem a kazán adott helyén lévő légtérből, hanem külső légtérből nyerik, így a működése 100%-ban biztonságos, szénmonoxid és egyéb füstgáz visszaáramlástól, valamint kis méretű helyiségek égéshez túl sok levegőt használó ezek okán depresszív – oxigénhiányos helyiségtől nem kell tartanunk.

Bővebb információért az alábbi kategóriák közül választhat:

Egyszerűsített készülék csere főmenü ikon
Kondenzációs kazán csere főmenü ikon
Kémény kiépítés főmenü ikon
Fűtéskorszerűsítés árak főmenü ikon

Technológiai szempontból a kondenzációs kazán kémény nagy mértékben eltér a hagyományos kazánok égéstermék elvezető rendszerétől:

 • a kazán különválasztott az elégetett égéstermék elszállításától és az égéshez szükséges friss levegő biztosításától. A szállítást külön légtömör csővezeték végzi. Friss levegőt a lakás paramétereit, adottságait figyelembe véve oldalsó – parapetes kivezetéssel is kaphat, de helyigényét figyelembe véve csak egyes lakásoknál megoldható.

 • Koncentrikus csővezetéknél akár kémény kialakítás sem szükséges, csak a kémény fizikális, külső elzárása válik szükségessé.

 • A kémény csőátmérőjét tudjuk felhasználni, ha légtömörsége megfelelő, friss levegő utánpótlására felhasználható, így csak az égéstermék elvezetéséről kell gondoskodni egy kisebb átmérőjű 60, vagy 80 mm speciális anyagú PPS cső segítségével.

A kazán továbbá jelentős energia hatékonyságát az alábbiak szerint végzi:

 • nem engedi a füstgáz mellett kialakuló vízgőz távozását, hanem alacsonyabb hőmérsékleten üzemeltetve – 45-50 C fok a vízgőz nem távozik el a füstgázzal együtt, hanem a készülékben lecsapódik, további energiát hasznosítva.

 • a jelentős beruházási költség ellenére középtávon és hosszútávon jelentős energiamegtakarítással jár, egy átlag 120 nm-es családi ház esetében korszerűtlen fűtésrendszert leváltva ennek mértéke akár 40-50% is lehet

 • biztonsági szempontokat figyelembe véve a felszerelt korszerű kondenzációs gázkészülék semmilyen kapcsolatban nincs a készülék égéséhez szükséges belső helyiség levegőjével. Ezt külső légtérből nyeri - szívja vissza a kondenzációs kéményrendszer segítségével

koncentrikus kéményrendszer részei, idomai, tetőátvezetés

Ezen működési elv alapján a rendszernek szüksége van víz lefolyó hálózatra, melyben az említett folyamat által lecsapódott kondenzátumot a rendszer ki tudja dolgozni, a kondenzvíz elvezetésre kerül.

Az esetek 80%-ban adott helyen a készülék alatt ez nem megoldható, vagy lefolyó bővítése válik szükségessé, vagy kondenzvíz elvezető szivattyú, mely képes áthidalni a kondenzvíz gravitációs elven történő elvezetését. Ennek elvezetése további költségekkel jár a rendszer teljes kiépítésének költségére vetítve. További kémény kiépítési költség az égéstermék kivezetésének helyén a fizikális hozzáférés. Egyszerűen szemléltetve egy nem tériszonyos ember a tetőre felmászva a végzárás helyét biztonságosan megközelíthesse. Ez a Főkétüsz által elvárt a rendszer átvétele szempontjából. Ehhez szükség van a kémény közvetlen közelében kialakított kémény kibúvóra, esetlegesen kéményseprő járdára és korlátra, mellyel az adott kémény végkivezető pontja közvetlenül hozzáférhetővé válik.
A kéményseprői szakvélemény az adott folyamatok figyelembe vételével zajlik:

 • a szüksége tisztítási és mérési lehetőségei elérhetők legyenek a rendszeren belül

 • a jogszabályokban foglalt anyagokkal és megfelelő idomokkal legyen kialakítva a kémény

 • végzáró ponban felfújt labda a kémnénycsövet teljesen elzárja, majd ezután tömörségi vizsgálattal megállapítják a rendszer nyomástömörségét.

Ellenkező esetben a szakvélemény igénylését újra be kell jelenteni, mely plusz költségekkel jár a teljes kémény kiépítésére viszonyítva. Ezért fontos, hogy olyan szakkivitelező végezze a munkálatokat, aki az előzetes méréseket el tudja végezni, továbbá az átadott munkáért garanciát vállal.

Véleményünk szerint is rendkívül magas költséggel jár egy kondenzációs kazán kémény kiépítése, azonban az említett folyamatokat és az átvétel szigorúságát is figyelembe véve már még sem akkora költség, ha minden szabványnak és paraméternek meg akarunk felelni és nem 5-6 alkalom után veszik csak át a kémény – tekintettel a szakvélemény átvételi időpont egyeztetésére, ami nagyságrendileg 1 hónap.

kondenzációs kémény oldalsó kivezetés Fonos megemlítenünk, hogy a csomagajánlatban szereplő árak feltételezik a készülék c-6-os égéstermék elvezetési kategória szerinti minősítését. ERz annyit takar, hogy amennyiben kiválasztott kondenzációs gázkészülék nem rendelkezik c-6 minősítéssel, csak a hozzá tartozó gyári égéstermék elvezető rendszerrel szerelhető be, amely költsége sokszoros a C-6 minősítéssel rendelkező készülékek kémény kiépítési költségeihez képest.

Javasoljuk C-6 minősítéssel nem rendelkező készülékek kerülését, természetesen lehetőség van ezen készülékek kiépítésére is, de jelentős idővel ( gyári idomok és csövek központi berendelése külföldről) és árkülönbséggel járhat a teljes kémény kiépítés árát tekintve.

Népszerű keresőszavak

kondenzációs kémény szerelés, kondenzációs kémény kiépítés, kondenzációs kémény csere, kazán csere kémény ár, kondenzációs kémény kialakítás, fűtéskorszerűsítés kémény szabvány, kondenzációs kémény kiépítés ár, kondenzációs kémény kiépítés árak, kondenzációs kémény csere ár, kondenzációs kémény csere árak, kondenzációs kémény kialakítás ár, kondenzációs kémény kialakítás árak,